Nagyon megszerettük a bagetteket, most előtésztával csináltam:
Előtészta:
200 g BL 80 liszt
130 g víz
4 g élesztő
A hozzávalókat összekeverjük, és 10-12 óráig kelesztjük.
Tészta:
az összes elő tészta
3,2 dl víz (kenyérsütőgéphez elég 2,8dl)
2 tk. só
2 ek. olaj
csipet aszkorbinsav
2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
50 dkg BL 80 liszt
2 ek búzasikér
1 tk. cukor
1 dkg élesztő
Mindent bele kenyérsütőbe, majd olajjal kikent keleszőtálban a duplájára kelesztjük.
Amint megkelt, 4 részre osztjuk, vagy ha nagyobbakat szeretnénk, csak 2-re, formázzuk, majd megint kelesztjük.
Ha a duplájára kelt, bevagdossuk, és előmelegítjük a sütőt 230C-ra.
Egy hőálló tálba vizet teszünk, úgy félig, és a sütő aljába tesszük, hogy sok gőz keletkezhessen, majd a bagetteket vízzel lespricceljük, és egy másik tepsit teszünk a tetejére fedőnek.
20 percig sütjük így, majd levesszük a másik tepsit, ami a fedő volt, és további 5 percig sütjük.
Ha letelt, hideg vízzel bespricceljük, és várjuk a csodát :D
Majdnem kimaradt, hogy a recept Limara érdeme :)
Elnézést érte :)
2011. július 22., péntek
Rákóczi mákos
Ezt a receptet Citromhab oldalán találtam, szerintem eléggé magáért beszél, remek ötlet :)
Hozzávalók:
Tészta:
250 g liszt
100 g vaj
50 g cukor
2 tojássárgája
100 ml tejföl
1/2 csomag sütőpor
Töltelék:
250 g mák ( darálva )
200 g cukor
2 tojássárga
100 g margarin ( olvasztott )
100 g liszt
100 ml tejföl
75 ml tej
késhegynyi sütőpor
vanília
Hab:
4 tojásfehérje
200 g porcukor
áfonyalekvár
Elkészítés:
A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, félretesszük.
Kisméretű tepsibe sütőpapírt teszünk. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a tejfölt fokozatosan adjuk hozzá, lehet, hogy nem kell mind.
A tésztát a tepsibe nyomkodjuk, ráöntjük a mákos masszát és előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha már a közepe is éppen megszilárdul. Ne süssük túl, mert ha kiszárítjuk, nem lesz olyan finom. (egyetértek!)
Amíg a tészta sül, elkészítjük a habot és a lekvárt.
A tojásfehérjéből jó kemény habot verünk. A cukrot csak a végén adjuk hozzá és azzal lényegében csak összekeverjük.
A habot habzsákba vagy nylon zacskóba töltjük és ha a sütemény megsült, a sütőből kivéve, azonnal a tetejére kenjük a lekvárt, majd a habbal bevonjuk.
Visszatoljuk a sütőbe, amíg a hab a tetején színesedni nem kezd.
Kihűlés után szeleteljük.
Hozzávalók:
Tészta:
250 g liszt
100 g vaj
50 g cukor
2 tojássárgája
100 ml tejföl
1/2 csomag sütőpor
Töltelék:
250 g mák ( darálva )
200 g cukor
2 tojássárga
100 g margarin ( olvasztott )
100 g liszt
100 ml tejföl
75 ml tej
késhegynyi sütőpor
vanília
Hab:
4 tojásfehérje
200 g porcukor
áfonyalekvár
Elkészítés:
A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, félretesszük.
Kisméretű tepsibe sütőpapírt teszünk. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a tejfölt fokozatosan adjuk hozzá, lehet, hogy nem kell mind.
A tésztát a tepsibe nyomkodjuk, ráöntjük a mákos masszát és előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha már a közepe is éppen megszilárdul. Ne süssük túl, mert ha kiszárítjuk, nem lesz olyan finom. (egyetértek!)
Amíg a tészta sül, elkészítjük a habot és a lekvárt.
A tojásfehérjéből jó kemény habot verünk. A cukrot csak a végén adjuk hozzá és azzal lényegében csak összekeverjük.
A habot habzsákba vagy nylon zacskóba töltjük és ha a sütemény megsült, a sütőből kivéve, azonnal a tetejére kenjük a lekvárt, majd a habbal bevonjuk.
Visszatoljuk a sütőbe, amíg a hab a tetején színesedni nem kezd.
Kihűlés után szeleteljük.
Banánfagyi
Hát nálam is készülnek a fagyik, egyenlőre fagyigép nélkül...
Hozzávalók:
3 nagy hámozott fagyasztott banán
2 banános joghurt
3 ek cukor
Az egészet összemixeltem, és már lehet is fogyasztani, majd bekerült a fagyasztóba:
Hozzávalók:
3 nagy hámozott fagyasztott banán
2 banános joghurt
3 ek cukor
Az egészet összemixeltem, és már lehet is fogyasztani, majd bekerült a fagyasztóba:
Házi Sűrített tej
Ezt a sűrített tej receptet Pannától kölcsönöztem.
Szerettem volna csinálni, mivel a bolti eléggé húzós árú, valamint a laktózintoleranciám miatt nem fogyaszthatom, hát elkészítettem laktózmentes tejből, mindent úgy csináltam, ahogyan Panna, viszont sajnos nem találtam 82%-os vajat:
Leginkább fagyihoz fogom felhasználni, így nem kell bele plussz cukor. :)
Szerettem volna csinálni, mivel a bolti eléggé húzós árú, valamint a laktózintoleranciám miatt nem fogyaszthatom, hát elkészítettem laktózmentes tejből, mindent úgy csináltam, ahogyan Panna, viszont sajnos nem találtam 82%-os vajat:
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 65 dkg porcukor (nálam kristálycukor)
- 6 dkg lehetőleg 82%-os vaj
- 1 vaníliás cukor
Leginkább fagyihoz fogom felhasználni, így nem kell bele plussz cukor. :)
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)