2011. szeptember 30., péntek

Csíráztatás

Hát igen, én is belekezdtem, reméljü, hogy a hatása tényleg olyan jó, mint mondják :)
Nem nagyon foglallkoztam azzal, hogy egészséges-e amit eszem, csak finom legyen, de sztem sokan vannak így ezzel. Úgy néz ki, hogy a csíráktól meg lehet kapni mindazt a tápanyagot, amire a szervezetnek szüksége van, valamint még finom is, de ezt majd csak később tudom elmondani :D
Nah a lényeg a lényeg, hogy el kell kezdeni valami nem túl drasztikus diétát, mivel én a cukrot és a fehérkenyeret nem vagyok hajlandó elhagyni a húst meg pláne :D Fejlődő szervezetnek kellenek ezek a cuccok :D

2 napja kezdődött az egész:
Vettem 3 emeletes csíráztató tálat (1250.-), valamint lucerna, retek és búza magot, ami bio, és kifejezetten csíráztatásra való. Beáztattam őket a javasolt ideig, majd átraktam a kis lyukas tálcákra.
Majd naponta 2x hideg vízzel alaposan leöblítettem őket

Most itt tartunk:

A csíráztató tál

Lucerna csíra

Retek csírácskák

Búza csíra kezdemények

Én javaslom mindenkinek, tök jó móka, és még egészséges is :)

2011. szeptember 26., hétfő

A tegnapi és a mai napom fénypontja

A mai napon volt pontosan 2 éve, hogy én és a Másik Felem összekötöttük az életünket :D
Még ma is emlékszem, minden egyes történésre, bár 2 éve történt, de mégis olyan, mintha tegnap lett volna....




Tejberizs áfonyaöntettel

Tejberizst főztem :D

15 dkg Arborio rizs
5 dl tej
1 cs vaniliás cukor
1 tk vanilia kivonat
3 ek porcukor
1 ek vaj

A rizst felraktam annyi tejjel, amennyi éppen ellepte, majd folyamatosan adagoltam.
Amint megpuhult beleraktam a cukrokat, és a vaniliát, elkevertem, majd a vajat is, és 10 percig fedő alatt hagytam még puhulni.

Áfonyaöntet:

250 gr fagyasztott áfonya
4 ek méz

Egy lábosban feltettem őket együtt, majd kb 10 percig főztem míg a méz elolvadt, és az áfonya összeesett.

Ez lett az eredmény:




Palacsinta, az amerikai

Hmm... Ezt már régen ki akartam próbálni, most jött el az ideje, pontosabban tegnap...

Millie oldalán teláltam ezt a fennséges receptet:

Hozzávalók:
3 tojás
120 g liszt
1 púpos teáskanál sütőpor
1,5 dl tej
egy csipet só
1 tk rum
1tk vanilia aroma
1 cs. van. cukor

A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem. A sárgáját a többi hozzávalóval csomómentesre elkevertem, majd óvatosan beleforgattam a habot is.
Mivel nekem ez nem lett túl édes, ezért sok-sok eperöntettel, illetve tejszínhabbal ettem :D

 

Krumpli levéből, leves

Na most, mint mondtam, nem öntöttem ki a krumpli főzőlevét...
1 fej hagymát kevés olajon megdinszteltem, borsoztam, paprikáztam, viszont nem sóztam, mert a lé amúgy is sós volt. A hagymát felöntöttem a főzővízzel, raktam bele egy csokor petrezselymet, összeforraltam, raktam bele egy leveskockát is.
Levestésztát kifőztem, beleöntöttem a levesbe, és kész is :D


Rántott csirkemell sült krumplival

Már csakazértis felteszem ezt az egyszerű receptet :D
Szóval...
Fogtam néhány csirkemellet, és megsóztam, majd 2 tojást, 2 dl tejet, és annyi lisztet kevertem össze, hogy sűrű palacsintatésztám legyen, amiben megforgattam a husikat. Ezután zsemlemorzsával zártam le a történetet :)
Felraktam néhány krumplit bő sós vízbe, hogy félig megpuhuljon, majd bő olajban mindkettőt kisütöttem, viszont a krumpli levél nem öntöttem ki, de nem ám... :D


Ajánlom mindenki figyelmébe :D

Tortilla

Régóta foglalkoztat a téma, hogy tortilla-t kellene csinálni.
Limara receptjén esett meg a szemem, ami a következő:
15 dkg liszt
10 dkg kukoricaliszt
1,5 langyos víz
Kemény tésztát dagasztottam, majd fél órát pihentettem.

8 részre osztottam, és lehellet-vékonyra kinyújtottam. Nah ez nem igazán sikerült kerekre, de sebaj :D
Teflonserpenyőben szárazon megsütöttem, mint egy palacsintát, majd finom zöldségekkel, meg husival megtöltöttem :D


Meggyes keksztekercs

Ezt a receptet itt találtam, azonnal beleszerettem.

Nagyon jól le van írva, hogyan készóül, annyit módosítottam rajta, hogy nem raktam bele kávét, hanem ugyanolyan mennyiségű rumot:



Elvitelre kész :D

Pulykapörkölt nokedlivel

Ez egy igazán finom étel, mi nagyon szeretjük.

Fél kiló pulykacombot kifiléztem. (Soha többet :D)
1 fej hagymát felraktam 1 ek olajba dinsztelődni, majd hozzáraktam a húst, sóztam, borsoztam, paprikáztam. Annyi vízzel felengedtem, hogy a husit kicsit ellepje. Mikor megpuhult, kis vízzel elkevertem 1 ek keményítőt, és azzal besűrítettem.
A nokedlihez raktam 3 tojást, és 3 dl vizet, majd annyi lisztet, hogy egy sűrű palacsintatésztát kapjunk.
Lobogó forró vízbe kiszaggatjuk nokedliszaggatóval.

Elvitelre kész :D

Muskotályos körtelekvár

Gondoltam főzzünk lekvárt :D
Kaptam jónéhány kiló körtét, és ez lett belőle:

Ha valaki kedvet érezne hozzá: No Salty-n találtam

4 kg körte (én boscobak-ból csináltam)
2kg cukor
1/2 l muskotályos édes fehérbor
2 tk. fahéj
3 cs. 3:1-es dzsemfix

A körtét meghámoztam, kiszedtem a magházát, felkockáztam... Mindezt egy jó kis állatos tv műsor közben :D
Ráöntöttem a fehérbort, és 1 kg cukrot. 12 l-es fazékban csináltam.
Hagytam egy napig állni. Másnap üvgesre főztem, és ráöntöttem a másik kiló cukrot is, még egy napot állt.
Másnap felforraltam, és botmixerrel pépesítettem, majd hozzákevertem a dzsemfixet is, hagytam 5 percig gyöngyözni. Átöblítettem a befőttesüvegeket, beletöltöttem a cuccot, és 5 percre fejreállítottam. Száraz dunsztban (hűtőtáska, vastag konyharuhahegyek, hűtőakku szobahőmérsékletű) hagytam 2 napig hűlni.

Elég édes lett számomra, de igazán finom :D

Hónapokkal ezelőtt...

... írtam arról, hogy kinéztem egy kenyérsütőgépet, aztán annyira beleszerettem, hogy el is felejtettem felrakni ide a blogra, de most ezt pótolom.
Egyszerűen imádom...
Ennyi :D


Azt hiszem, hogy a kép is magáért beszél :D

Rakott darálthúsos tészta

Ez egy isteni recept, ezt bátran állíthatom.
Egyik kedves kollégám megemlítette, hogy darálthúsból szokott csinálni pörköltet, és rakott tésztának használja fel...
Na most kaptam az alkalmon, hogy én is kipróbáljam egy hasonló változatot:

fél kg darált pulykahús
1 fej hagyma
3 dl tej
2,5 dl tejföl (azért ez a mennyiség, mert a laktózmentes tejföl így vagy meggyártva :D)
2 dl paradicsomsűrítmény
1 ek étkezési keményítő vagy liszt
1-1 tk. zöldfűszer (kakukkfű, rozmaring, bazsalikom)
fél kg makaróni tészta
és jó sok sajt :D (sosem mérem le igazából, mert úgyis látszik, hogy mikor elég)

A hagymát kevés (1 ek.) olajon megdinsztelem, üvegesre párolom. Majd beledobom a húst és addig pirítom, míg el nem párolog a kiengedett leve. Közben egy tálban összekeverem a tejet, tejfölt, paradicsomsűrítményt, keményítőt, és a zöldfűszereket csomómentesre, majd a húshoz öntöm. Forrástól számítva 5 percig főzöm.
Mindeközben sós vízben kifőzöm a tésztát, lecsöpögtetem, majd a szószos hússal összekeverem, és az egészet egy vajjal kikent hőállótálba teszem.
Megszórom sajttal, és 180C-on addig sütöm, míg a sajt szép pirosra nem sül. Sztem kb 30 perc elég neki.




 Nagyon fincsi volt!

Köszönjük Peti :D

Állandó rohanás...

Mostanában semmire sincs időm, (jobban mondva kedvem) de az egy és ugyanaz.
Most viszont erőt vettem magamon, hogy az eddig elkészített, illetve lefotózott ételeket közzétegyem, hogy megörökítsem a leszármazottjaimnak :D (persze, ha akkor még lesz olyan, hogy internet :D)

Szóval, először is bemutatnám az új társamat a konyhában, ami nélkül én élni nem tudnék, ha cukrász lennék sem :D





Ezt a gyönyörűséget kaptam azért, mert jókislány voltam :D

Szép ugye ? :)

2011. szeptember 12., hétfő

Express sajtos croissant

Ezt a receptet Limaránál láttam először, és elmondhatom, nem csalódtam :)

Hozzávalók:

    70 dkg liszt
    1 pohár joghurt (140 g)
    2 dl tej
    3 kk só
    4 ek. cukor
    2 tojás
    5 dkg élesztő

    25 dkg hideg vaj
    1 tojás a kenéshez
    füstölt sajt, illetve trappista

A hozzávalókból tésztát dagasztottam a vaj és a sajt kivételével, majd duplájára kelesztettem. A hideg vajat nagylyukú reszelőn lereszeltem, majd (mivel nagyon meleg volt odakint, és a konyhámban is) fagyasztóba raktam.
A tésztát 8 részre osztottam, majd egyenként kistányér nagyságúra nyújtottam. Minden lapra ráraktam 3,5 dkg hideg vajat, majd tornyot csináltam: lap, vaj, lap, vaj... a végén csak lap.
Ezután 2 részre osztottam, az egyiket beraktam a hűtőbe, a másikat nagy kerek lappá nyújtottam. Derelyevágóval 16 részre osztottam, füstölt sajtot raktam a szélesebb végéhez, majd kiflit formáztam. Lekentem felvert tojással, és megszórtam reszelt trappista sajttal. Hagytam még 20 percet kelni.
180C-os sütőben 25 percig sütöttem.







yamm :)


Brassói, ahogy én szeretem :)

Sokáig gondolkoztam, hogy anyukám annak idején hogyan is készítette ezt a fogást, azt hiszem most rájöttem :)

Hozzávalók:

fél kg sertéstarja
közepes krumpli
10 gerezd fokhagyma

A sertéstarját sózzuk, borsozzuk, majd felkockázzuk. A fokhagymát megpucoljuk, daraboljuk, vagy fokhagymanyomón átpasszírozzuk. Kevés olajat hevítünk, majd a forró olajban a húst megpirítjuk, és hozzáadjuk a fokhagymát. A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, félig megfőzzük sós vízen, majd leszűrjük, és bő olajban megpirítjuk. összekeverjük a hússal, és már ehetjük is !

Csalamádéval kiváló :)



Tejfölös zöldbableves

Kaptam kb egy kg zöldbabot, ez lett belőle:

Hozzávalók:

60 dkg zöldbab
1 tk édes Anna
1 tk Delikát
3 tk só
1 tk bors
5 dl tejföl
1 ek keményítő

A zöldbabot megmossuk, feldaraboljuk. Egy 4 literes fazékba feltesszük vízzel főzni, fűszerezzük a sóval, borssal, paprikával, delikáttal. Amint a zöldbab megpuhult, a tejfölt kikeverjük a keményítővel, a félkész levesből 3 szedőkanálnyit kiveszünk, majd csomómentesre keverjük. Ezután az eglszet visszaöntjük, és forrásig tovább főzzük :)



Makréla

Halacskát kívántunk, így a tegnapi ebéd része volt a makréla.

Hozzávalók:

Makréla :D
olaj
só,bors
fokhagymás grill fűszer

A halacskákat sózzuk, borsozzuk, megkenjük olajjal, majd megfűszerezzük.
Egyenként alufóliába csomagoljuk, hogy 180C-on 25-30 percig sütjük.
Mi csak magába ettük, de lehet hozzá salátát, esetleg friss kenyeret fogyasztani :)


Legújabb társam a konyhában :)

Ezt a szépséget kaptam magunktól a napokban :)


Gulyásleves Marhából


Ezt az ínycsiklandó levest még valamikor augusztus közepén készítettem, még most is érzem a számban, milyen finom is volt :)

Hozzávalók:
60 dkg marhacomb
3 sárgarépa
4 petrezselyem
4 közepes krumpli
1 hagyma
pici olaj
1 ek delikát
só, bors, piros paprika


A marhacombot kockázzuk, majd egy lábosban kis olajon megpirítjuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a combot, majd sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, és felönjük annyi vízzel, hogy a húst ellepje.
Ha a hús már félig megpuhult, hozzáadjuk a kockázott zöldséget, a delikátot, és addig főzzük, míg minden meg nem puhul.





Díjat kaptam!!! :)

Életem első blogdíja :)

Kedves Barbi olvasómtól kaptam, nagyon meglepődtem, és természetesen nagyon örülök neki :)







Ezt a díjat szeretném továbbadni azoknak, akiket rendszeresen olvasok:



Már biztosan sokmindenki megkapta ezt a díjat, én mégis továbbítom, hogy érezzétek, sokan örülnek, hogy vagytok nekünk :)

Kérlek fogadjátok nagy-nagy szeretettel!!!

2011. szeptember 6., kedd

Nagyon rég...

Tudom, nagyon rég nem írtam új bejegyzést...
Ennek több oka is van :D
A mérlegem sajnos eltört, és ne vessetek meg érte, de én csak mérleggel dolgozom (persze mondjuk a csokidarabkákat nem mérem le a sütibe :))
A lényeg, hogy kaptam új mérleget, amit hamarosan meg is fogok mutatni.
A másik oka az eltűnésnek és a "termékenységnek", hogy "nyaralni" voltunk anyósoméknál, ahol rengeteg savanyúság készült.
480kg csalamádé, 2 nagy hordó uborka, 1-1 nagy hordó töltött alma-, és paprika egyaránt.
Rengeteg melóval járt, de megérte, mert frissen is, és évek múlva is nagyon-nagyon finom :)

Szóval hamarosan jövök, adig is egy szép kép a menyasszonyi csokromról, és a gyűrűinkről:




Remélem tetszik :)