2011. július 22., péntek

Rákóczi mákos

Ezt a receptet Citromhab oldalán találtam, szerintem eléggé magáért beszél, remek ötlet :)

Hozzávalók:

Tészta:
250 g liszt
100 g vaj
50 g cukor
2 tojássárgája
100 ml tejföl
1/2 csomag sütőpor

Töltelék:
250 g mák ( darálva )
200 g cukor
2 tojássárga
100 g margarin ( olvasztott )
100 g liszt
100 ml tejföl
75 ml tej
késhegynyi sütőpor
vanília

Hab:
4 tojásfehérje
200 g porcukor

áfonyalekvár

Elkészítés:

A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, félretesszük.
Kisméretű tepsibe sütőpapírt teszünk. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a tejfölt fokozatosan adjuk hozzá, lehet, hogy nem kell mind.
A tésztát a tepsibe nyomkodjuk, ráöntjük a mákos masszát és előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha már a közepe is éppen megszilárdul. Ne süssük túl, mert ha kiszárítjuk, nem lesz olyan finom. (egyetértek!)
Amíg a tészta sül, elkészítjük a habot és a lekvárt.
A tojásfehérjéből jó kemény habot verünk. A cukrot csak a végén adjuk hozzá és azzal lényegében csak összekeverjük.
A habot habzsákba vagy nylon zacskóba töltjük és ha a sütemény megsült, a sütőből kivéve, azonnal a tetejére kenjük a lekvárt, majd a habbal bevonjuk.
Visszatoljuk a sütőbe, amíg a hab a tetején színesedni nem kezd.
Kihűlés után szeleteljük.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése